In memoriam: Erik van Schie

Het droevige nieuws heeft ons bereikt dat op donderdag 10 november 2022, stuurman van de ThussenUit en oud-bestuurslid Erik van Schie is overleden.

We kennen Erik als de vaste stuurman van de ThussenUit. De sloep waarin hij ook als roeier – samen met zijn zoon in 2011 – tijdens een workshop kennis maakte met de roeisport. Al snel maakte hij de overstap van roeier naar stuurman en stuurde hij zijn team tijdens zijn favoriete wedstrijd de grachtenrace van Amsterdam strak door de grachten. Zichtbaar genoot hij van zijn tochten over het water en het samenzijn met het team van de ThussenUit. Erik heeft zich van 2014 tot 2020 als bestuurslid en voorzitter ingezet en buitengewoon verdienstelijk gemaakt. We zijn dankbaar voor al de jaren die Erik lid is geweest en wat hij voor ons en voor de vereniging heeft mogen betekenen.

Erik was een doorzetter, zonder klagen, vastberaden en vol moed ging hij jarenlang de strijd aan met zijn ziekte. Gelukkig kon hij na zijn behandelingen steeds terugkeren naar zijn team en sturend in de sloep. Na al die jaren heeft hij de zware strijd uiteindelijk moeten opgeven en heeft de ziekte van hem gewonnen. Erik is op 66-jarige leeftijd te vroeg van ons heen gegaan.

Wij wensen zijn familie, vrienden en zijn roeiteam heel veel sterkte toe met het verwerken van dit grote verlies.

Het bestuur

Lieve Erik

Jij was een rots in de branding en koerste recht door zee
Je trotseerde storm en golven, alleen… had je de wind niet mee
Waarom al dat vechten, waarom al die pijn
Je wilde hier niet weg je wilde bij ons zijn
De strijd was oneerlijk en geheel niet terecht
Je wilde zo graag verder maar verloor dit gevecht
Niemand kan begrijpen hoe erg die pijn wel is
Niemand kan begrijpen hoe erg jouw team je mist
Maar een ding moet je weten, je team zal je nooit vergeten

Met grote bewondering en respect voor de kracht en waardigheid waarmee hij met zijn ziekte omging hebben wij afscheid genomen van onze stuurman Erik van Schie.

Verdrietig en groot is het gemis. Wat overblijft zijn de fijne herinneringen aan alle uren die wij samen als team trainden en alle zaterdagen wanneer we wedstrijden roeiden door heel het land.

Erik onze stuur, een beetje streng, met droge humor en gevatte opmerkingen. Te beginnen met de vrijdagavond voor de wedstrijd wanneer de boot weer schoongemaakt moest worden. Het was goed wanneer Erik zei dat het goed was.

Als Erik zei “koppen dicht” dan werd het ook meestal wel stil in de boot en werd er serieus geroeid. Een charismatisch stuurman aan het hoofd van zijn team.

Voor in de boot met meestal een mentos kauwgommetje in de mond. Scherp in de gaten houdend of alles wel gelijk liep. “Haal op Gelijk”, “Niet te diep steken”, ”Tandje bij”, “Kletsen doe je zo maar bij de koffie”, “Ik ben trots op jullie”, “Goed geroeid heren en ook dames”.

Voor we naar een wedstrijd gingen kwam Erik met de trailer achter zijn auto met een vaart aangereden, armpje op het open raampje en een hand aan het stuur, en reed moeiteloos de trailer de dam op. De riemen moesten vastgelegd worden, en dáár was een heel speciale manier voor.

Voor de wedstrijd aan de koffie met taart en voor Erik vaak een tweede stukje.
Was onze stuur op de weg een coureur, op het water deed hij daar zeker niet voor onder. Hij gaf je vertrouwen en je voelde je veilig in de boot. Scherpe bochten werden er gemaakt en bruggetjes feilloos genomen.

We hebben veel gelachen samen. Leuke herinneringen aan een weekend Kortgene “Veerse meer”, de thuiswedstrijd “De Kaag” waar Erik dan ook eens gewoon een biertje of een wijntje kon drinken. Wedstrijd Amsterdam, wat zijn favoriet was. Urk en Bruinisse waar lekker vis en mosselen werd gegeten. Eigenlijk te veel wedstrijden waar goeie herinneringen aan vast zitten. En natuurlijk onze laatste wedstrijd met hem in Hellevoetsluis.

Dan niet te vergeten de avonden en zaterdagochtenden wanneer er groot onderhoud gepleegd moest worden aan de boot. Erik vertelde wat er gedaan moest worden en hoe het gedaan moest worden. Soms om gek van te worden. Erik zorgde dat de boot mooi gespoten werd en regelde de sponsoren. Via Wesseling, waar hij werkte, kregen wij onze mooie oranje shirts.

Wij zagen dat het in de loop van de vijf jaren steeds een beetje minder ging met de gezondheid van Erik. Maar hij was er ondanks zijn ziekte altijd. De laatste twee jaar misschien niet zo vaak als hij zelf had gewild, maar dan toch via de App.

We waren onder zijn leiding een hecht team, en hopen dit zonder Erik te blijven.

Wij wensen Petra en de kinderen veel sterkte toe met dit verlies.

Wedstrijd Mixteam Thussenuit